Kuopiossa Savonia-ammattikorkeakoulun 24 000 brm2 purku päätökseen heinäkuussa 2021

     

Purkukohde oli kokonaisuudessaan Purkumerkki Oy:n historian suurin purettava kohde. Ammattikorkeakoulun koko oli kaikkiaan 24 000 bruttoneliömetriä. Urakka aloitettiin vuoden 2020 lopussa ja saatiin päätökseen heinäkuussa 2021 aikataulun mukaisesti. 

Purkukohteen eri siivet purettiin järjestyksessä niin, että sisällä rakennuksessa tehtiin kaikki mahdollinen purku ja irroitettavien rakennusmateriaalien erittely pääasiassa käsin valmiiksi pois konepurkajien tieltä. Kaikki puretut ja eritellyt materiaalit kuljetettiin asianmukaisesti kierrätettäviksi. Tämän jälkeen konepurkajat pääsivät töihin tyhjennetyn siiven pariin ja aloittivat siiven purun. Samaan aikaan päästiin seuraavassa siivessä tekemään sisäpurkua, kun koneilla nakerrettiin ensimmästä matalaksi. Näin edettiin siipi kerraallaan. Kaikki koneellisestikin purettu rakennusmateriaali paitsi betoni, lajiteltiin työmaalla ja kuljettiin asianmukaisesti kierrätykseen tai jatkokäsittelylaitokseen. Siipien sisäpurun valmistuttua ja koneellisen purun edettyä aloitettiin rakennuksista jääneen betonin murskaus työmaalla. Siinä oli omat haasteensa kesähelteessä saada purkutyöt pyörimään, murskaus käyntiin sekä kuorma-autot ajamaan maantäytteeksi tarkoitettu murskattu betoni työmaalta asiakkaalle. Haastetta tarjosi myös koneellinen purku, sillä joidenkin purettavien kiinteistöjen anturat olivat 6-8 metrissä ja niiden ympärillä 8-10 metriä leveät ontot betonikellarit.

Kaikki on näin ollen saatu vanhasta Tekusta purettua ja siivottua pois uuden rakentamisen tieltä. Purkumerkki Oy:n toimitusjohtajan sanoin; ”Ei voi olla kuin tyytyväinen oman porukan työpanokseen ja siihen, miten tämä suuri purkukohde saatiin hyvin maaliin.”